The Best of Nature: Shea butter & cocoa butter

health-alt:

The Best of Nature će biti rubrika u kojoj ću pisati o najboljim sirovinama koje nam je priroda podarila, a koje imaju brojne primene ne samo u ishrani već i kao proizvodi za negu tela. 

U prvom postu odlučila sam da pišem o shea (ši buter, karite buter) i kakao buteru

image

Ovi buteri su bili spominjani u mnogim tekstovima na koje sam nailazila na internetu, ali sam zapravo prvi put zastala i pročitala o čemu se tu radi na jednom postu na Facebook stranici Shafran Orange. Oni su grupa ljudi koja podržava i vodi zdrav život i koji su otvorili prodavnicu zdrave hrane pod imenom Shafran Orange, ali pored asortimana koji ima svaka prodavnica zdrave hrane oni imaju čitavu seriju prirodnih proizvoda za negu tela. Zaista preporučujem da pogledate šta sve nude na njihovoj Facebook stranici. Prodavnica se nalazi u Dubrovačkoj ulici u Beogradu, ali pored toga oni svojim mušterijama izlaze u susret i tako što proizvode možete naručiti preko interneta i dobiti na svoju kućnu adresu.

Shea buter i kakao buter su proizvodi koje ja koristim kao zamenu za mleko za telo. Oba su fantastična za negu kože i ne može se baš reći koji je od ta dva bolji. Oni naravno nisu isti: shea buter je mekanije teksture i topi se u dodiru sa kožom, dok je kakao buter tvrđi i morate prvo da ga rastopite da biste ga naneli. Shea ima slab miris, koji nije baš prijatan ako uzmete da ga mirišete, ali ne ostavlja neprijatan miris na koži - tačnije, ne ostavlja nikakav miris, dok kakao buter miriši na čokoladu. Oba ova butera su jestiva, ali se kakao buter koristi više, kao na primer za izradu čokolade i raznih slatkiša. (Obožavam da koristim stvari za negu tela za koje takođe znam da mogu i da pojedem!) Na vama je da odlučite koji vam više odgovara, ali oba su fenomenalne zamene za industrijske kreme i mleka za telo. Ako kupite nerafinisani kakao/shea buter, on neće doći ni u kakvom atraktivnom pakovanju, izgledaće isto kao na slici koja je postavljena iznad. Kada dođete kući, stavite ga u neku plastičnu kutiju sa poklopcem i tako ga čuvajte. S obzirom na to da je kakao buter malo tvrđi i da mora prvo da se rastopi pre nanošenja, ako vas mrzi da ga stavljate u šerpicu i na ringlu možete da probate sa trikom koji sam ja koristila - uključite fen i duvajte u njega neko vreme. On će se rastopiti u toj plastičnoj kutiji i onda ga jednostavno možete koristiti. Posle nekog vremena na sobnoj temperaturi će opet da se stvrdne.

Ova dva butera su najbolje stvari za negu kože koje sam ikada koristila i to je sve što je potrebno da vam napišem ovde. Nisu skupi, rade posao, prirodni su i zdravi su. Ono što me je čak najviše oduševilo je bila situacija kada sam jako opekla prst na tiganj dok sam kuvala, i osetila sam plik kako kreće da se stvara; setila sam se u tom trenutku da imam shea buter i palo mi je na pamet da ga namažem na to mesto, iako nisam znala šta preterano može da se desi. Desilo se to da je vrlo brzo prestalo da me peče a plik se na kraju uopšte nije ni stvorio.

Ako vam treba više informacija, možete pročitati šta su Shafran Orange napisali o ovim buterima na svojim postovima ovde i ovde.
Kod njih možete da kupite i jedan i drugi po ceni od 250din za 100g kakao butera i 450din za 100g shea butera. Tih 100g će vam trajati poprilično dugo, otprilike isto koliko bi vam trajalo i kupovno mleko za telo, s tim da je ovo učinkovitije, zdravije i jeftinije od mnogih industrijskih proizvoda. Sigurna sam da ovi buteri mogu da se kupe i na drugim mestima, ali ja sam ih kupovala u ovoj prodavnici i to je razlog zašto ovde pišem o njima - jednostavno sam zadovoljna mušterija. 

Ako vam se svideo ovaj tekst, podelite ga sa svojim prijateljima! To vrlo jednostavno možete uraditi klikom na Facebook, Twitter, Google+ ili e-mail ikonice na vrhu ove stranice. Takođe, ako imate bilo kakva pitanja za mene možete ih ostaviti u ask box.

p
s